Начало

30 години от смъртта на Иван (Джон) Ночев

Оценете
(0 гласа)

На 13 март 2021 година, се навършват 30 години от смъртта на карловеца ИВАН НОЧЕВ, който има голям принос за кацането на човек на Луната и е един от най-големите български конструктори на ХХ век.

С гордост и преклонение заявяваме, че е бил възпитаник на нашето училище.

 

Иван Стефанов Ночев е роден на 23 септември 1916 г. в Карлово. От малък се интересува от техника и се записва в Карловското механико-електротехническо училище, което завършва през 1935 г.

Карловци го определят като много талантлив инженер с голям афинитет към самолети и конструкциите им. Талантливият българин учи в Германия, после заминава за Канада и накрая се установява в САЩ.

През 1969 година за първи път човешки крак стъпва на Луната. „Аполо 11” е първият пилотиран космически кораб от програмата  „Аполо” на НАСА с екипаж - Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. На  20 юли  спускаемият апарат  „Орел”  успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек стъпил на лунната повърхност. Той изрекъл думите: „Малка стъпка за човека - голям скок за човечеството!.”

Зад този огромен успех стоят стотици хора, които са изобретили „Аполо 11”. Голяма заслуга за това има и един българин - карловецът Иван /Джон/ Ночев. Той намира решение на сложен технически проблем с разработването на уникалните реактивни двигатели на модула „Орел”, с което е осигурено плавно кацане на Луната, излитане и успешно скачване с очакващия го в окололунната орбита космически кораб. 

 

 

На 13 март 1991 г. след кратко боледуване починал. На погребението на Джон Ночев в Сан Диего, КалифорнияСАЩ присъствали трима президенти – Картър, Рейгън и Буш-старши.

Този факт е показателен за изключителния му талант и за приноса му като водещ ракетен конструктор на НАСА.

                                                       С уважение и почит: инж. Нела Николова-Паул,

старши учител в училището и

член на клуб "Джон Ночев" - гр. Карлово

 

                                              

Прочетена 346 пъти Последно променена в Неделя, 21 Март 2021 23:00

EPALE

Прием